tiistai 4. syyskuuta 2012

Vapaa-aikani

   Olen töissä koulussa koulunkäyntiavustajana. Työ on mielenkiintoinen ja opin tässäkin iässä uutta. Koulumaailma on minulle tuttu kolmen lapseni kautta.
   Esikoinen on jo suorittanut pidennetyn oppivelvollisuutensa ja opiskelee nyt aikuis-ja oppimiskeskuksessa viimeistä vuotta. Keskimmäinen käy viimeistä lukiovuotta sekä kuopus aloitti 4. luokan.
   Olen "istunut" esikoisen ala-asteen koulussa johtokunnassa, jonne rehtori pyysi minut henkilökohtaisesti ns. erityislasten puolesta puhujaksi tai miten sen nyt ilmaisisi. Oli mielenkiintoista nähdä ja kokea toinenkin puoli koulun toiminnasta.

Jalkapallokentällä joukkuejohtajana seuraamssa esikoiseni joukkueen harjoituksia

   Keskimmäinen lapseni aloitti jalkapalloharrastuksen syksyllä 2001. Vapaaehtoisena ilmoittauduin joukkueeseen huoltajaksi ja myöhemmin toimin varustevastaavana. Ahkeraan kävin lapseni harjoituksissa kannustamassa koko joukkuetta. Pelaajat sekä vanhemmat tulivat tutuiksi, jopa niin että kesällä 2002 syntynyt kuopus oli jo 1 kk ikäisenä mukanani kentän laidalla rattaissa istuen . Toimin edelleen keskimmäisen lapseni jalkapallojoukkueessa, tällä kertaa joukkuejohtajana. Joukkue pelaa Palloliiton B-tyttöjen Ykkösdivisioonissa ja hyvin ovat menestyneet, sarjapaikka on säilymässä vuodelle 2013.
   Alkuperäisiä pelaajiakin on edelleen ringissä unohtamatta jo monta vuotta pelanneita pelaajia. Vietimme lokakuussa 2011 10 vuotistaivaltamme biljardin oppitunnilla Flamingossa sekä yksityistilaisuutena pidimme mahtavat juhlat, jonne kutsuimme myös entisiä pelaajia ja toimihenkilöitä juhlimaan.

   Vuoden 2003 alussa esikoiseni kiinnostui myös jalkapallosta, joten otin urheiluseuramme johtokunnassa (jossa istuin jäsenenä) esille erityisjalkapallojoukkueen perustamisen. Seura näytti vihreää valoa.    
   Toukokuussa 2003 erityisjalkapallojoukkue saatiin toimintaan ja sain luottamuksen toimia joukkuejohtajana, sillä tiellä ollaan edelleen vielä 9 vuoden jälkeen.
   Alussa oli mukana vain tyttöjä. Tytöt keksivät itse joukkueen nimeksi Energiset Tytöt.. Vuonna 2004 mukaan liittyi myös pojat ja heidän joukkueen nimeksi tuli Haukka Pojat. Vuosi 2003 oli Euroopan Unionin vammaisten teemavuosi ja vuosi 2004 oli EU:n liikuntakasvatuksen teemavuosi (EYES).
   Joukkueeseen on liittynyt vuosien aikana eri-ikäisiä ja eri diagnoosilla olevia pelaajia. Tällä hetkellä pelaajien ikärakenne on noin 10 v- 41 v. Joukkue on hioitunut yhteen niin hyvin että olemme päässeet pelaamaan joka vuosi moniin turnauksiin, jopa kahdella joukkueella. Kesällä 2012 osa joukkueen pelaajista osallistui erityisjalkapallojoukkueiden SM-sarjaan. Pelaajat odottavat innolla turnauksia, joita on onneksi vuosittain useita.
   Sitkeällä valmennuksella ja vapaaehtoistyöllä olemme saaneet joukkueen Me Hengen luotua hyväksi. Tässä huomataan että myös erityislapset ja -nuoret oppivat myös pelaamaan jalkapalloa.

   Kuopus harrastaa myös jalkapalloa. Hän aloitti harrastuksen 6 vuotiaana kuten keskimmäinen lapseni eli on nyt harrastanut kohta 4 vuotta jalkapalloa. Kannustan häntä äitinä kentänlaidalla ja käyn seuraamassa piiri-sekä turnauspelejä. Autan miestäni taustalla hänen toimiessaan kuopuksemme joukkueessa joukkuejohtajana. Olen siis aktiivisena mukana kuopuksen joukkueessa, tällä kertaa äitinä ja saan vain nauttia ilman velvollisuuksia kuopuksen joukkueen peleistä. Olen saanut tutustua kuopuksenkin joukkueen vanhempiin.

   Siinähän ne viikot menee kun vapaa-ajalla kannustamme lapsiamme hyvän harrastuksen parissa. Ei ainakaan voi sanoa etteivätkö meidän perheen lapset liikkuisi tai syrjäytyisi. Välillä kotona meillä on "vieraita" lapsia kun kuopuksella käy ahkeraan ystäviä.
   Oma vapaa-aikani on kahtena päivänä viikossa kun pääsen jo alkuiltapäivästä töistä. Kunhan tässä syyskuun alkupäivinä olen saanut hoidettua virka-asiat kuntoon niin aloitan iltapäivisin kuntosalilla käynnin. Ehdin hyvin Malmille tunniksi kuntosalille ennenkuin koti ja ruoanlaitto kutsuu. Organisointitaitoja vaatii kun sovittelemme perheemme harrastuksia + koulujen vanhempainiltoja yms. Ilman perhekalenteria organisointi ei onnistuisi. Yleensä organisointi onnistuu, mutta toki tulee tilanteita kun organisoinnista huolimatta aikataulutus epäonnistuu, mutta niistä on selvitty :)

  Lisäksi perheemme käy aina vapaina viikonloppuina mökillä, jossa saa tyhjennettyä kaupunkielämän pois mielestään. Saamme nauttia luonnosta, kalastuksesta ja mökkitouhuista. Kesällä vietämme kesälomat koko perheen voimin 3-4 viikkoa. Mökillä kerääntyy voimia arkiseen touhuihin.

Mökillämme on useita eläimiä lemmikkeinämme, mm. sisiliskoja. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti