keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Omaishoitajuudesta


Hei Omaishoitajat, omaishoitajaksi ryhtyvät tai muuten omaishoitajuudesta kiinnostuneet,

1. Omaishoitajia on kohdeltava yhdenvertaisesti.

2. Omaishoitajien jaksamista on tuettava.
KOMMENTTINI: tämä on erittäin tärkeää. Omaishoitaja joka hoitaa iäkästä puolisoaan tai vanhempaansa tai vammaista / sairasta lastaan työpäivän jälkeen niin olisi myös saatava lainmukaisia vapaapäiviä jaksamisensa vuoksi.

3. Omaishoitajien tulee päästä kunnan työterveyshuollon piiriin.
KOMMENTTINI: tätä en ole itse tullut ajatelleeksi, mutta nyt kun luin tämän lauseen niin heti syttyi lamppu. Omaishoitajan palkan maksaa kunta, joten olisi luonnollista että omaishoitajat pääsisivät työterveyshuollon piiriin.

4. Omaishoitoon on varattava määrärahoja tarvetta vastaavasti.
KOMMENTTINI: määrärahoja olisi ehdottomasti varattava tarpeen mukaan. Poimin tuosta diaesityksestä seuraavat tiedot: Yhden henkilön laitoshoito maksaa n. 70 000 € /vuosi, tehostetussa palveluasumisessa 42 000 € /vuosi ja palveluin tuetussa omaishoidossa 13 000 € / vuosi. Keskimäärin omaishoitajat saavat omaishoidon tukea 450 € / kk x 12 = 5400 € / vuosi.

5. Omaishoitajat on otettava mukaan palvelujen suunnitteluun.
KOMMENTTINI: ehdottomasti omaishoitajia olisi kuultava ja otettava heidät suunnitteluun mukaan.

6. Omaishoitajan tarvitsemat lähipalvelut on varmistettava
kuntaliitoksissa.
KOMMENTTINI: Kannatan !

Itse olen ollut kehitysvammaisen lapseni omaishoitajana reilusti yli 10 vuotta. Perhe-ja työelämän sovittaminen on ollut välillä hankalaa. Niin äitinä kuin omaishoitajana olen aktiivisesti tehnyt yhteistyötä lapsen koulun opettajien kanssa. On ollut erilaisia palavereita ja lääkärikäyntejä, jotka on aina virka-aikana. Iltatöitäkään en pystyisi tekemään koska kotona tarvitaan äitiä enkä voisi olla silloin omaishoitaja mikäli olisin iltatöissä.

LINKKI: http://www.omaishoitajat.fi/sites/omaishoitaja.pohjaton-asiakas.fi/files/Liite%2005_12_Kunnallisvaalit%202012.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti