sunnuntai 16. syyskuuta 2012

KOHTUUHINTAISIA TUKIASUNTOJAKIN ON SAATAVA ERI DIAGNOOSILLA OLEVILLE AIKUISTUVILLE VAMMAISILLE NUORILLE !


Toivottavasti myös vammaisten, kehitysvammaisten ja eri diagnooseilla oleville rakennettaisiin asuntoloita tukipalveluineen. Esim. Autismisäätiöltä vapautuu kuulemma alle 5 asuntoa ja jonossa on monta kymmentä asunnon tarvitsijaa. Kehitysvammaisten asuntolatilanne on varmasti yhtä huono. Ja jos vanhemmat eivät ole aktiivisia rakennuttamaan asuntoja niin väitän että heikolta näyttää saada oma aikuistuva lapsi itsenäistymään. 

Tässä ei ole kyse vain vanhempien halu päästä eroon lapsestaaan vaan ihan näiden vammaisten, kehitysvammaisten ja muiden tukea tarvitsien aikuistuvien nuorten oma halu päästä itsenäistymään. Osa tarvitsee enemmän tukea ja opastamista vuorokauden rytmin säilyttämisestä kun taas osa pärjää hyvinkin pitkälle itsenäisesti. Kukaan vanhempi ei ole tahallaan synnyttänyt vammaista lasta. He ovat yhtä lailla rakkaita vanhemmilleen ja ovat Suomen kansalaisia. 

Jo reippaasti yli 20 vuotiaat haluaisivat itsenäistyä eikä ole oikeudenmukaista että heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Kolikon toinen puoli on myös se että niäden vammaisten nuorten aikuisten vanhemmat ikääntyvät, osa voi olla reilusti yli 50 v ja ovat sidoksissa aikuiseen lapseensa koska hän vaatii vuorokaudessa aikatauluttamista.

Miten ikääntyvät vanhemmat jaksavat, onko tätä kukaan miettinyt ? Samanikäiset ikääntyvät vanhemmat saavat jo nauttia omasta ajastaan, matkustella ja harrastaa ilman että työstä pitää tulla suoraan kotiin.

Rakennuttamalla tukiasuntoja autamme vammaisia lapsiamme itsenäistymään, mutta myös tuemme vanhempien ikääntymistä ja heidän jaksamista.

Vanhempien aktiivisuudella on tukiasuntoja rakennettu Helsingissä Käpytikka ry kautta. Nostan projektissa mukana olleille vanhemmille HATTUa. Heidän ponnisteluistaan voi lukea tarkemmin http://www.kapytikka.fi/ . Oma huoleni on se että onko työssä käyvillä vanhemmilla mahdollisuutta käydä neuvottelemassa virka-aikoina virkamiesten kanssa. Ja jos on niin pitäisi löytää samassa tilanteessa olevia vanhempia. 

LINKKI:
Asuntoministeri haastaa kunnat talkoisiin: "Kohtuuhintaisen asumisen varmistaminen on pääkaupunkiseudun yhteinen haaste" 
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=419373&lan=fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti