keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Erityinen ääni


Vammaisten terveyspalvelutkin tulisi nykyaikaistaa. Vammaisten hoitotiimiin kuuluvat: lääkäri, johtava puheterapeutti, psykologi, erityissosiaalityöntekijä ja fysioperapeutti.
Oli vammainen henkilö minkä ikäinen tahansa niin vastuu on silti vanhemmilla ja/tai omaishoitajille. Kehitysvammaisten vammaisneuvola on Helsingissä yhdessä ainoassa paikassa, Käpylässä. Helsingin ja Vantaan/Espoon rajalla asuvat helsinkiläiset vammaislapsiperheet joutuvat pahimmassa tapauksessa varaamaan reilun tunnin verran aikaa käyttäessään julkisia kulkuvälineitä / suunta eli pahimmassa tapauksessa matkoihin menee kaksikin tuntia. Tämän lisäksi vammaisneuvolassa käynnin jälkeen lapsi viedään päiväkotiin tai kouluun. Tähänkin menee julkisilla kulkuvälineillä aikaa. Jossain tapauksessa vanhempi ja lapsi tulee kotiin. Monesti vammaisneuvolan käynnin lisäksi joudutaan menemään oman terveysaseman laboratorioon verikokeisiin, mm. kilpirauhasen vajaatoiminnan seuraamisen vuoksi. Verikoe on otettava ennen klo 10, jotta verikokeen tulos on oikea ja saadaan oikea lääkeannos määrättyä.

Miksei vammaisneuvolan tiimien jäsenet voisi siirtyä lähemmäksi vammaisperheitä ?
Ratkaisuni tähän olisi seuraava: vammaisneuvolan lääkäri- ja palvelutiimi on jaettu mm. Etelä- ja Koillis-Helsinki alueisiin. Helsinki on jaettu terveyspalveluissa alueisiin, joten lääkärit ja hoitotiimi voisi ottaa vastaan alueittain terveysasemilla, jonne vammaisperheellä olisi helpompi mennä kuten normaalilapsiensa kanssa. Koillis-Helsingissä erityissosiaalityöntekijän, puheterapeutin, fysioterapeutin ja psykologin vastaanotto on Malmilla, miksi siis lääkärin vastaaotto ei ole vielä Koillis-Helsingissä vaan koko muu vammaistiimi + vammainen lapsi vanhempineen matkustavat Käpylään ?
Vammaisneuvolan lääkärin vastaanotto järjestettäisiin niin että jokaisena arkipäivänä vammaislääkäri pitäisi vastaanottoa oman vammaistiimialueensa terveyasemalla. Tällä ratkaisulla perheen kaikki lapset hoidettaisiin samalla terveysasemalla vauvasta kouluikään eikä lapsen terveyspapereita tarvitsisi siirtää vauvaneuvolasta vammaisneuvolaan. Verikokeetkin olisi luontevaa ottaa samalla käynnillä esim. ennen vammaislääkärin vastaanottoa.
Tämä ratkaisu olisi helppo ja halpa toteuttaa koska ei tarvitsisi lisätä tiloja vaan olemassa olevilla terveysasemilla luulisin riittävän tilaa kiertävälle vammaisneuvolan lääkärille. Vammaisneuvolan lääkäri ja yleislääkäri voisivat tehdä lisäksi yhteistyötä helpommin kun lääkärit olisivat saman katon alla.
Muutokset eivät aina maksa juurikaan mitään, mutta säästäisi vammaisperheiden vanhempien ajankäyttöä ja hermoja kun ei tarvitsisi kiirehtiä julkisilla kulkuvällineillä vammaisen lapsensa kanssa.

SoTe- viraston uudistus tulee voimaan vuoden 2013 alussa. Toivottavasti muutoksessa otetaan niin Sosiaali- kuin terveyspalvelun puolella vammaislapsiperheiden kokonaistarve eli kaikki vammaislain mukaiset palvelut ja tuet tulevat "yhdenluukun periaatteella" ja kaikkein tärkein olisi että niistä tiedotettaisiin vammaisperheille vammaispalveluista eikä niin että vammaisperheet kuulevat palveluista + tuista puskaradion kautta. Erittäin tärkeää olisi saada vammaislapsiperheiden ääni kuuluville, myös pienten vammaisten lasten vanhempien. Olisin valmis olemaan SE ÄÄNI !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti