torstai 13. helmikuuta 2014

Vammaispalvelun matkapalvelutaksimatkat ja HSL matkakortti


1.2.2014 otettiin käyttöön uudet väliaikaiset matkapalvelutaksikortit
Uudet magneettikortteja on tullut asiakkaille käyttöottopäivämäärän jälkeen, koska kortteja tekevä yritys sai tehtyä n. 800 kortti päivässä, jotka lähetettiin ensin vammaispalvelun sosiaalityöntekijöille ja he lähettävät asiakkailleen uudet väliaikaiset magneettikortit. Osan asiakkaiden "vanhat" sirukortit oli suljettu, joita on jouduttu avaamaan uudelleen, jotta pääsevät liikkumaan matkapalvelun takseilla.

Miksikö väliaikaiset ?
Siksi kun sirukortin siru ovat "vanhentuneet" ja uutta korttia on kehitetty vuosi-pari, mutta tarjouspyyntöihin ei ole vastannut montaa yritystä, jotka tekevät ko. kortteja. Ymmärtääkseni syksyllä 2013 oli valoa tunnelin päässä, kunnes matkapalvelun maksupäätejärjestelmän muutoksista oli tiedotettu SoTe-virastoa loka-marraskuussa 2013. Tällöin SoTe-virasto oli vielä toiveikas saada uusi taksikortti tammikuun 2014 aikana. Juuri ennen Joulua 2013 oli tullut tietoa ettei uutta korttia saada tammikuun 2014 aikana käyttöön. Uudet matkapalvelun taksikortit tulevat kevään 2014 aikana.
Tästä johtuen SoTe-virasto on joutunut tilaamaan 14 000 matkapalvelun asiakkailleen väliaikaiset taksikortit, jotka ovat magneettikortteja.

Nyt ainakin helmi-maaliskuun 2014 aikana matkapalvelun kautta tilatut taksit EIVÄT ota omavastuuta käteisenä. Näin ollen vammaispalvelulta on lähetetty asiakkaille uuden väliaikaisen magneettikortin mukana helmikuun 2014 omavastuista tilisiirtomaksulappu, jossa eräpäivä on 14.2.2014. Tiedustelin asiaa oman alueen taksimatkoista vastaavalta henkilöltä että miksi asiakas maksaa etukäteen omavastuuosuutensa niin vastaus oli että maksu tulee maksaa ja käyttämättä omavastuuosuudet siirtyvät seuraavalle kuukaudelle (TÄSSÄ VÄLISSÄ TOTEAN ETTEI MATKAPALVELUN MATKAT SIIRRY SEURAAVALLE KUUKAUDELLE, mutta rahat siirtyvät). Vammaistyönjohtaja totesi että käyttämättä olevat omavastuut palautetaan asiakkaalle (ilmeisesti jossain vaiheessa). Hän totesi että taksimatkoista on pidettävä itse kirjaa, mutta jatkoi että osa vammaisista eivät välttämättä osaa itse pitää kirjaa matkapalvelutaksimatkojensa lukumäärästä, jota hankaloittaa sekin että onko asiakas matkustanut yksin / kimppakyydissä.

Asiakas eli tässä tapauksessa vammainen itse / hänen omaisensa voi tiedustella Palmian matkapalvelusta  montako matkaa on käyttänyt ja montako vielä on käyttämättä (pitänee soittaa viikottain että pysyn vanhempana matkojen määrissä). Taksimatkoista asiakas maksaa omavastuun  lapset 1,10 € / aikuiset 2,2,0 €. Taksimatkat tilataan etukäteen ja Matkapalvelussa kyytejä yhdistetään mahdollisuuksien mukaan kimppakyydeiksi. Kimppakyydeistä asiakas ei maksa omavastuuta ja kortista veloitetaan vain 1/2 matka. Eli jos kaikki 18 matkaa ovat kimppakyytejä niin käytännössä matkoja on max 32 yhdensuuntaista matkaa / kk. Toivon Palmian matkapalvelussa työskenteleville pitkää pinnaa sinä aikana kunnes uudet taksikortit tulevat käyttöön.
Maksupäätejärjestelmän kehittäminen on pistetty hetkeksi jäihin, mikäli ymmärsin oikein niin siksi että saadaan ensin 14 000 asiakkaan uudet sirukortit tai minkälaiset kortit tuleekaan kehitettyä ja käyttöön.

Täytyy todeta että onpa melkoinen sekamelska ja vammaisten  + omaisten tulisi ymmärtää missä mennään.

Huhuna kuultua että Palmian matkapalvelu kilpailutetaan. Tähän vammaistyönjohtaja vastasi ettei hänen tietääkseen ole näin ja että Palmia jatkaa, mutta ilmeisesti kilpailutetaan kuljetusfirmoja eli mikä yritys jatkossa ajaisi. Melko hämmentävää !!!

HSL matkakortista
HSL matkakortit ovat vielä voimassa 31.3.2014 asti. Jokaiselle HSL matkakortin haltijalle tehdään erillinen päätös että palvelu puretaan. Vammaispalvelusta tulee kevät-talven aikana kirje.

Kyselin että miten määritellään vaikeavammainen eli poistuuko HSL matkakortti vaikeavammaisilta vai kaikilta vammaispalvelun asiakkailta. Kerroin kehitysvammaisten keskuudessa tulleesta hämmennyksestä että poistuuko HSL kortti heiltäkin, jotka ovat saaneet matkapalvelukortin yhteydessä HSL matkakortin. Ja mikäli ymmärsin oikein niin HSL kortti poistuu myös kehitysvammaisilta, mutta mikäli kehitysvammainen käy työ-tai päivätoimintakeskuksessa päivittäin niin heille HSL kortti myönnettäisiin kehitysvammalain mukaan.

Kommentteja tuli että nyt kun HSL matkakortti poistetaan niin eri vammaisryhmät tulee varmasti anomaan lisää matkapalvelun taksimatkoja, jotta pääsevät harrastuksiin ja muihin vapaa-ajan menoihin, joihin vammaisillakin on oikeus kuten kantaväestöllä. Se jää siis nähtäväksi että miten "säästö"päätös on todellisuudessa säästöä. Lain mukaan matkapalvelumatkoja on myönnettävä VÄHINTÄÄN 18 yhdensuuntaista matkaa / kk, huom ! vähintään eikä tässä luvussa ole työ-tai opiskelumatkoja.

HSL matkakortin poistamisesta on tehty oikaisuvaatimus, joten nähtäväksi jää miten tämä päättyy.
Koko tämä kuvio on hämmentänyt niin vammaisia itseään heidän omaisiaan !!!

Totean monen vammaisen omaisen puolesta että kyllä tässä vanhemmat  saavat / joutuvat olemaan valppaana, varsinkin niiden vammaisten kohdalla jotka eivät kykene itse hoitamaan asioitaan.